Ciao fratello,

Geen kwaad woord over de Italiaanse keuken, maar in de kerstvakantie heb ik toch ook wel een enkel erg lekker Frans gerechtje gemaakt. Ik raakte geïnspireerd door een pas uitgekomen kookboek met gerechten uit de klassieke Franse keuken. Het heet Recettes pour bien vivre en is gebaseerd op een handgeschreven kookboekje uit 1870, gevonden bij een verzamelaar van Frans antiek. De recepten bleken nog steeds bruikbaar. Ze zijn door Manfred Meeuwig (van de olijfoliewinkel in Amsterdam) aangevuld met gerechten waarvoor de Franse huisvrouw haar hand niet omdraait, maar die wij vooral kennen uit Parijse bistro’s en brasseries.

Ik maakte eerst oeufs en meurette, ken je dat? Gepocheerde eieren met rodewijnsaus, spekjes, ui en champignons. Een ideaal lunchgerecht voor op een koude dag.

Ook is het me gelukt om een behoorlijke choux farci te fabriceren. Een grappig klusje, waarbij je eerst een hele groene kool blancheert, het hart eruit haalt en ‘m vervolgens vult met gehakt....