Ciao fratello,

Rond deze tijd van het jaar moet ik altijd denken aan Venetië. In Nederland was het koud, guur, en er was nog geen spoor van lente te bekennen. Voor het eerst vloog ik naar Marco Polo, Venezia. Daar was het ook koud en guur, maar de zon scheen fel. Een houten speedboot bracht ons over het water naar de stad. De vrouwen liepen in dikke bontjassen en de mannen droegen zonnebrillen. Carnaval was op komst. Op de Riva del Vin aan het Canal Grande aten we rond het middaguur sarde in saor. Buiten eten. Begin maart! Met uitzicht op de Rialtobrug. En dan de zoetzure smaak van die gebakken visjes.

Deze periode, die in Nederland altijd net iets te lang duurt: de saaie, koude weken tussen pakweg Kerstmis en Pasen, is het ideale moment voor een bezoek aan Venetië. Toeristen laten zich nog negeren, je kunt je al koesteren in de zon, en er staat weer soft shell crab op het menu. Dat je een kleine krab in zijn pantsertje, met gekraak en al, in zijn geheel kunt opeten, is een van...