Ciao fratello,

Vanavond ga ik uit eten in een restaurant met echte oud-Hollandse menukaart. Kun jij je daar nog iets bij voorstellen? Garnalencocktail of ossenstaartsoep vooraf? Cordon bleu of kalfslever met uien als hoofdgerecht en toe een dame blanche of griesmeelpudding? Er zijn nog maar weinig plaatsen in Nederland waar je deze gerechten – echt goed – kunt eten. Carpaccio en pasta zijn de laatste jaren tot ver boven de rivieren opgerukt.

Ik denk dat ik vanavond kies voor de klassieke schnitzel. Toen ik het laatst zelf thuis weer eens maakte, werd het gebakken jasje van losgeslagen ei en verkruimelde beschuit helaas niet zo krokant als ik had gehoopt. Maar voor vanavond heb ik goede hoop.

Dat doet me denken aan die verre Italiaanse variant: saltimbocca alla romana. Een van de eerste Italiaanse gerechten die ik leerde kennen in Mirafiori, een legendarisch Italiaans restaurant in Amsterdam. Zo’n oer-Italiaanse ambiance vind je ook al bijna nergens meer: met zwart-witfoto’s van...