Ciao fratello,

Een van de leukste lunchgerechten om te maken vind ik een salade niçoise. Het kost me zeker een uur, maar dan wordt het ook wel een kunstwerkje. Er zijn allerhande theorieën over de ware niçoise. De ene zegt dat er alleen rauwe groenten in verwerkt mogen worden, een andere zegt dat je de dressing pas door de salade mag husselen als alle onderdelen op de schaal liggen. Ik ben het alleen eens met de theorie die zegt dat er net zoveel salades niçoise zijn als koks die het maken. Zelf wijk ik van alle recepten af door in plaats van tonijn uit blik een plak verse tonijn te grillen en die in reepjes over de salade te leggen. Verder is van essentieel belang dat je knoflook door de vinaigrette snippert en dat je alle groente apart door de dressing haalt, voordat je het schilderij assembleert van stukjes gekookte aardappel, bloemkool, boontjes, tomaat, gekookte eieren, komkommer, olijven, kappertjes en ansjovis. Bestaat er eigenlijk een Italiaanse variant? Morgen vliegt...