Ciao fratello,

Heb jij wel eens van daslook gehoord? Groeit het misschien zelfs in het wild in Italië? Het blad lijkt op dat van het lelietje-van-dalen en het heeft witte, sterachtige bloemetjes met een groen hartje. In Nederland is het een vrij zeldzaam en beschermd plantje, terwijl je er in Engeland omstreeks deze tijd over struikelt. Je raakt daar tijdens voorjaarswandelingen bijna bedwelmd door de ?uienlucht die deze allium ursinum verspreidt. Daslook heet ook wel wilde knoflook, of berenlook. Dat laatste vanwege het verhaal dat beren (ursus = beer), net ontwaakt uit hun winterslaap, als eerste uitkijken naar daslook, om hun maag, darmen en bloed mee te reinigen. Ik zou wel wat anders weten als ik net wakker werd, maar hoe dan ook: daslook is lekker. Van de blaadjes en de bloemen kun je pesto maken, en gesnipperd over de sla geven de blaadjes een bieslookachtige smaak. Wil ik allemaal graag proberen, maar een beschermde plant mag je niet plukken, dus ga ik ze zelf in mijn tuin...