Ciao fratello,

Ik zeur nog even door over die geweldige Penguin-serie. Het zijn maar kleine boekjes, nauwelijks honderd pagina’s dik, maar ik beleef er zo veel plezier aan. Neem Recipes from the White Hart Inn van William Verral, een achttiende-eeuwse Britse chef-kok. Hij heeft in Frankrijk leren koken en schrijft geamuseerd over de Engelse onwetendheid. Als hij een diner moet maken bij een of andere landlord thuis, ontdekt hij daar in de keuken dat kokkin Nanny maar Ă©Ă©n pan tot haar beschikking heeft. Dan schrijft hij: ‘Ump, says I to myself, how’s this to be? A surgeon may as well attempt to make an incision with a pair of sheers.’

Dit werd geschreven in 1759, maar de beroemde Alice Waters, eigenaar en chef-kok van Chez Panisse in het Californische Berkeley, benadrukt tweehonderdvijftig jaar later nog steeds het belang van goed materiaal in de keuken en op tafel. Tafeldekken vindt ze net zo belangrijk als het koken zelf. Ze doet het vér voordat de gasten komen, want later heb...