Ciao fratello,

Ik kreeg zo’n fijn cadeau vandaag! Een fles lambrusco, luisterend naar de fraaie naam Concerto. Ik durf te wedden dat dit een nieuwe zomerhit wordt. Het is een soort dieprode prosecco: wijn met een belletje, een laag alcoholpercentage en fris als limonade, maar dan niet zoet. Tenminste, als je ‘m secco koopt, dus daar moet je wel even op letten.

Maar wat zit ik jou nou te vertellen? Jij zult ongetwijfeld veel meer weten van de lambrusco dan ik, of hebben ze in Italië ook nog steeds last van het slechte imago van deze wijn? Goedkope, zoete wijn in een mandfles, denken veel mensen. Uit de tijd dat ook rosé nog niet te drinken was. Ik heb zo’n idee dat lambrusco heel goed smaakt bij een pissaladière, een soort franse pizza met ui, olijf en ansjovis. Nog even en ik maak die met uien uit eigen grond. Elk jaar denk ik, waarom zou ik het doen? Het uitje dat je in de grond stopt, wordt in een paar maanden alleen maar iets dikker en groter. Het wordt geen spectaculaire...