Exclusief: wielerbond waarschuwde jarenlang Armstrong en andere renners met verdachte waarden

de redactie
Foto: VI Images
De internationale wielerunie UCI heeft jarenlang Lance Armstrong en vele andere renners gewaarschuwd wanneer zij groot risico liepen geschorst te worden wegens dopinggebruik.

For English, click here.

In een interview met Vrij Nederland zegt Hein Verbruggen dat hij als voorzitter van de UCI het initiatief had genomen om bloedtests af te nemen en de renners te waarschuwen zodra de uitslagen verdacht werden.

Al in 2001 kreeg Lance Armstrong van de wielerbond te horen dat de bij hem gemeten waarden verdacht waren. Maar Verbruggen heeft de Amerikaanse renner in de media altijd vurig verdedigd. Verbruggen in Vrij Nederland: ‘Daar heb je in zoverre moeite mee dat je meer weet dan je kunt zeggen. Dat je meer vragen hebt en publiekelijk kun je dat niet uiten.’

De Nederlander Verbruggen was van 1991 tot 2005 voorzitter van de internationale wielerunie.

Uit vertrouwelijke documenten blijkt dat toprenners en teammanagers op het hoofdkantoor van de UCI in Zwitserland werden uitgenodigd en daar van UCI-arts Mario Zorzoli een presentatie kregen over de strategie van de UCI en de gevonden waardes. Andere renners werden door diezelfde Zorzoli of door het Nederlandse lid van de anti-dopingcommissie van de UCI, Lon Schattenberg, gebeld.

Er zijn ook Nederlandse renners gewaarschuwd door de UCI. Karsten Kroon bevestigt aan Vrij Nederland dat hij in 2004, toen hij voor de Rabobankploeg reed, een telefoontje kreeg van Schattenberg om hem te informeren over zijn afwijkende bloedwaardes.

De Australische antidopingexpert Michael Ashenden, die van 2008 tot 2012 werkzaam is geweest voor de UCI, kent geen andere bond die zijn sporters met verdachte waardes waarschuwt. Volgens Ashenden geeft het de renner de mogelijkheid zijn dopinggebruik aan te passen zodat hij niet positief wordt bevonden.

Verbruggen zegt dat het hem niet interesseert dat de kans renners te betrappen met dit beleid verkleind werd. De UCI probeerde de renners er op deze manier van te overtuigen om met doping te stoppen. Verbruggen: ‘Wellicht overtuig je hem om geen doping meer te gebruiken, en wellicht niet.’

In het interview bevestigt Hein Verbruggen dat een deel van zijn vermogen in beheer is bij de Amerikaan Thomas Weisel, die tevens sponsor en investeringspartner van Lance Armstrong is. Verbruggen zegt dat hij niet op de hoogte was van de connectie. ‘Als ik het had geweten, had ik er eerlijk gezegd nog niet bij nagedacht.’

Het hele artikel verschijnt deze week in Vrij Nederland: donderdag op de deurmat en in de kiosk.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.