Exclusief: wielerbond waarschuwde jarenlang Armstrong en andere renners met verdachte waarden

de redactie
Foto: VI Images
De internationale wielerunie UCI heeft jarenlang Lance Armstrong en vele andere renners gewaarschuwd wanneer zij groot risico liepen geschorst te worden wegens dopinggebruik.

For English, click here.

In een interview met Vrij Nederland zegt Hein Verbruggen dat hij als voorzitter van de UCI het initiatief had genomen om bloedtests af te nemen en de renners te waarschuwen zodra de uitslagen verdacht werden.

Al in 2001 kreeg Lance Armstrong van de wielerbond te horen dat de bij hem gemeten waarden verdacht waren. Maar Verbruggen heeft de Amerikaanse renner in de media altijd vurig verdedigd. Verbruggen in Vrij Nederland: ‘Daar heb je in zoverre moeite mee dat je meer weet dan je kunt zeggen. Dat je meer vragen hebt en publiekelijk kun je dat niet uiten.’

De Nederlander Verbruggen was van 1991 tot 2005 voorzitter van de internationale wielerunie.

Uit vertrouwelijke documenten blijkt dat toprenners en teammanagers op het hoofdkantoor van de UCI in Zwitserland werden uitgenodigd...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie