Kamillethee? Zeker. Een glas wijn? In een dolle bui. Maar chocolade-ijs? Waarom zou je ijs willen eten als je in bad zit? Als we de tv-commercial van ijsfabrikant Hertog (Unilever) mogen geloven, is dat juist een uitgelezen moment om een van hun ‘mini’s’ weg te werken. Een ‘Choco Momentje’ noemen ze dat. Zo’n klein bakje ijs bevat 220 calorieĆ«n, ruim eentiende van de 2000 kilocalorieĆ«n die een vrouw op een dag nodig heeft (bij mannen is dat 2500). Best veel om even in bad weg te lepelen. Tot de achttiende eeuw aten Nederlanders drie maaltijden per dag, als ze eten hadden tenminste. Toen kwam er in de namiddag een thee- en koffiemoment, waar taart en koekjes bij hoorden, zo schetst Lizet Kruyff, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis. Een vijfde eetmoment volgde in de twintigste eeuw toen de huisvrouwen ’s ochtends bij elkaar op de koffie gingen. Daar werd ook weer een plak cake of een taartje bij geserveerd. ‘En nu,’ zegt Kruyff cynisch, ‘hebben we onder deskundige leiding van...