Mijn Vrij Nederland

Wanneer voelt u zich onvrij?

‘Ik heb een enorm relativeringsvermogen. Dan voel je je eigenlijk nooit onvrij. Soms vinden mensen dat ik hen beledig met mijn teksten. Een keer schreef ik een liedje en dat ging zo van: “Ik werd vanochtend wakker met stigmata, ben ik nu de nieuwe messias? Dan komt dat heel ongelegen, want ik moet nog boodschappen doen en er staat nog een afwas, maar in plaats daarvan moet ik nu waarschijnlijk melaatsen gaan genezen.” Een vrouw vond dat echt niet kunnen, ze was heel erg kwaad. Het risico bestaat dat je door boze reacties terughoudender wordt in je teksten, dat je minder vrij wordt in je uitingen. Ik denk daarover na. Ik vind dat ik wat ik zeg en zing moet kunnen verantwoorden naar mezelf toe. Als mensen dan nog zeuren zijn het gewoon aanstellers.’

Is Nederland vrij?

‘Ik weet het niet. Het lijkt soms wel alsof iedereen bang is alleen niemand weet precies waarvoor. Overal hangen camera’s en op alles en iedereen wordt gelet. Daar komt...