Wat is een goede column en wie is de beste in zijn vak? Aaf Brandt Corstius: ‘In Nederland is er één die er voor mij bovenuit springt. Dat is Paulien Cornelisse.’

Aaf Brandt Corstius schrijft vijf keer per week een column in de Volkskrant. Een goed stukje, zegt ze, staat of valt met het idee. ‘Dat betekent dat ik veel kranten lees en televisie kijk. En ik moet er op uittrekken. Dingen gaan doen, in de hoop dat er iets bijzit dat je kunt gebruiken. Ik moet voor een goed stukje geprikkeld worden. Dat werkt beter dan dat ik alles uit mijn hoofd haal. Ik ben twee jaar achtereen bijna onophoudelijk zwanger geweest. Dat maakte de wereld wel érg klein.’

‘Als ik ga schrijven, weet ik van tevoren vaak niet waar ik zal uitkomen. Ik gebruik notitieblokjes waarin ik invallen en leuke vondsten opschrijf. Soms schrijf ik er al meteen bij iets wat ik noteer: “goed einde”. Want dat einde is natuurlijk wel heel belangrijk; daar werk je naar toe. Een column moet geen anekdote zijn. Er...