Docters van Leeuwen wil AIVD inzetten tegen euro-speculatie

De AIVD moet onderzoek doen naar de ‘ongenuanceerde speculatie tegen kleine landen met slechte economieën’. Dat zegt Arthur Docters van Leeuwen deze week in een interview in Vrij Nederland. ‘Als ik nog baas was van de AIVD, zou ik tegen mijn medewerkers zeggen: “Ga eens gauw kijken wat daar aan de hand is.”’

Volgens de voormalige baas van achtereenvolgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu AIVD), het Openbaar Ministerie en de Autoriteit Financiële Markten heerst er ‘helemaal geen eurocrisis’. ‘Ik moet er niet aan denken dat er geen euro zou zijn geweest. Die beschermt ons, Nederland ook. Het is een heel harde munt die al jaren in waarde stijgt ten opzichte van de dollar en andere grote munten.’

Over de financiële problemen binnen de eurozone zegt hij: ‘Er zijn inderdaad landen met zwakke economieën waar ik ook niet meteen met mijn portemonnee klaar sta om staatsobligaties te kopen. We...