Eeuwig lente, altijd geluk

Jhim Lamoree
Acanthes (1953). © Succession H. Matisse, c/o Pictoright Amsterdam 2015.
Het Stedelijk toont Matisse en behandelt hem als steen in de vijver van de moderne kunst. De artistieke rimpelingen die hij veroorzaakte, worden door de kunstwerken in de collectie van het Stedelijk aanschouwelijk gemaakt. Een meesterzet.

‘De geneesheer-directeur van de moderne kunst.’ Die uitstekende karakterisering van Henri Matisse (1869-1954) komt van abstract schilder Steven Aalders; hij memoreerde de foto’s waarop Matisse in een witte jas bezig is in zijn atelier, zoals een dokter in het ziekenhuis, en kwam zo tot zijn observatie.

De schaar als potlood: in zijn laatste jaren knipte Matisse de sterren van de hemel. Foto: Corbis/HH.
De schaar als potlood: in zijn laatste jaren knipte Matisse de sterren van de hemel. Foto: Corbis/HH.

Matisse zelf schreef in 1908 in zijn Notes d’un peintre over ‘een kunst van balans, van puurheid en sereniteit’. Een kunst ‘zonder verontrustend onderwerp’, die voor iedereen ‘een verzachting, een kalmerend middel voor de geest is, iets wat lijkt op een goede leunstoel waarin je kan bijkomen van fysieke vermoeienissen.’

...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials