Reportage / Straatkunst in Rotterdam

Voorjaar 2012. Een paar jongeren hangen rond bij een binnenwatertje op het Rot­ter­­damse Feijenoord Ei­land, in een slaperig buurtje. Dikke meeuwen herinneren eraan dat hier ooit een stadshaven actief was, nu vaart enkel in de verte de Pannenkoekboot langs. Een vrouw zit in haar tuintje aan het Helderheidplein te lezen. Waarschijnlijk met moeite, want een paar meter verderop staan dikke beatboxen opgesteld, de muziek dreunt fysiek door de stenen muurtjes tussen de tuintjes op postzegelformaat. De teksten zijn nog harder dan de decibellen: ‘Ik groeide op in rust en vrede, zonder problemen. Maar het leven op de straat bleef me adem benemen. Ik maakte kennis met jaloezie en haat. Ik heb geen vrienden, dat is voor mij een fenomeen dat niet bestaat.’ De cynische rapteksten zijn van mc Hel­derheid, naar wie het plein vernoemd is en die als arbeidsvitaminen fungeren op deze warme zaterdag eind mei. Het plein ligt namelijk vol met...