Buitenland

‘Twee Franse journalisten zijn ontvoerd in Noord-Syrië. Net buiten het plaatsje Marea, op klaarlichte dag. Hun chauffeur is ontkomen.’ Het nieuws viel begin juni in mijn mailbox. De journalisten, Didier François en Edouard Elias, kende ik niet, maar hun chauffeur moest wel een bekende zijn. Marea ligt op de route tussen de Turkse grens en Aleppo. Het is een kleine poule van chauffeurs die journalisten vanaf de grenspost meeneemt naar de grootste stad van Syrië. Ik belde direct Abdu, mijn vaste chauffeur, maar hij verwees me door naar zijn broer Alaa.

Alaa was mijn eerste chauffeur, vorig jaar zomer, toen de grenspost niet ver van Aleppo door de rebellen was veroverd. Ineens hoefde je niet meer illegaal de grens over. Een snel groeiend aantal journalisten arriveerde om verslag te doen van de strijd in het noorden. De gevaren waren vooral militair: vliegtuigbommen en granaten. Ontvoeringen kwamen wel voor in Syrië, maar nog niet in dit gebied.

‘Ik reed gewoon met...