Een klamme omhelzing

Elma Drayer

Media

Officieel belijden journalisten dat ze niet te koop zijn. In onze tien geboden heet het dat je geen geschenken mag accepteren, je niet mag laten trakteren op etentjes, noch anderszins laten fêteren. De journalist, aldus de Code voor de Journalistiek, ‘neemt geen materiële of immateriële vergoedingen aan die bedoeld zijn berichtgeving te beïnvloeden, te bevorderen of tegen te gaan’.

In de praktijk van alledag springen wij verrassend luchtig met de richtlijnen om. Vooral de persreis – instantie financiert ticket en verblijf, wij zorgen voor een fijn verhaal – mag zich in warme belangstelling verheugen. De reisbijlages zouden akelig leeg blijven als de betreffende redacteuren zich aan de code zouden houden. Derdewereldjournalistiek heeft decennialang gedreven op verslaggevers die zich lieten sponsoren door hulpverleningsorganisaties. En in de mode- en autojournalistiek doet al helemaal niemand preuts. Daar, las ik op een weblog, luidt juist de klacht dat het ‘heden ten...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials