06-12-2008
Door Mischa Cohen
Foto’s: Bert Nienhuis

Maarten ‘t Hart over Bert Nienhuis

‘Dit zwart-wit portret is de eerste -foto die Bert Nienhuis van me heeft gemaakt. Ik had mijn pseudoniem Martin Hart afgeschaft, het was de tijd van de bestseller Een vlucht regenwulpen. Wat een pril jong mannetje zie je daar. Die moet de wereld nog ontdekken, die weet nog niks. Ik had al wel van alles gepubliceerd, maar ik was heel naïef – een onbeschreven blad. Ontzettend jong!

Bert stelde me op mijn gemak, zoals hij later is blijven doen. Hij is even oud als ik, uit 1944. We lachen om dezelfde grappen, dat schept een vertrouwensband. Daardoor worden zijn portretten ook echter, wezenlijker dan de foto’s die door anderen van mij zijn gemaakt. Ik woonde op een verdiepinkje aan de Jan van Goyenkade in Leiden. Toen mijn boeken goed gingen verkopen, zei Bert: “Maarten, je bent schatrijk, je moet echt groter gaan wonen.” Tegenwoordig zegt hij, en dat vind ik vreselijk grappig:...