Ik kan behoorlijk deftig beginnen, met de Britse denker Isaiah Berlin, en het boek dat hij in 1958 publiceerde: Two Concepts of Liberty. Daarin behandelt Berlin de moeizame verhouding tussen liberalisme en komunitarisme…

Nee, doen we niet zo. We beginnen met het dagelijkse leven, waarop nog geen analyse is losgelaten. Een drukke gang, een nog vollere zaal, en een nieuwjaarsreceptie waar de mensen zich verdringen. Nooit heb ik zo laat in het jaar, op 24 januari, zo veel mensen de beste wensen toegeknikt.

Mijn persoonlijke, hoogst arbitraire grens voor ‘Gelukkig Nieuwjaar’ ligt zo rond 7, 8 januari. Na een week, vind ik, voelt een jaar al weer ingelopen, zoals je dat van nieuwe schoenen zegt. Maar erg beginselvast in deze kwestie ben ik niet, dus werd er geklapzoend.

Ook, of juist, met mannen, want de nieuwjaarsreceptie was georganiseerd door het COC. Het is misschien wel twintig jaar geleden dat ik op zo’n COC-receptie was, en ineens vallen je zaken op die veranderd zijn....