Pop

Het is twee minuten over elf in de ochtend in Tacoma, Washington, als de telefoon drie keer luid de stilte doorbreekt. Nog vóór de vierde keer zegt een van de ruigste stemmen uit de rock-‘n’-rollgeschiedenis, toch nog onverwacht: ‘Hallo?’ Het klinkt slaperig of argwanend, of beide. Ik kan het nog even niet zeggen. Ik vraag of ik spreek met Jerry Roslie. ‘Ja, dat ben ik.’ Gelukkig klinkt hij meteen al sympathiek. Je hebt niet elke dag een legende aan de telefoon. Zelfs al heeft hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ruim veertig jaar na zijn actieve loopbaan als muzikant zal Roslie eindelijk zijn debuut maken in Amsterdam, als hij 30 maart in Paradiso optreedt. ‘Oh boy, ik kan niet wachten,’ zegt hij met enthousiasme in zijn stem. Een tiener van vijfenzestig.

Jerry Roslie is zanger en toetsenman van The Sonics, de groep die met recht aanspraak mag maken op de titel ‘eerste punkband ooit’. Het begon toen hij eind 1963 The Sonics kwam versterken, tot dan toe een groep die...