Fotodocument / Het nieuwe India

Hurken doe je niet. Je ziet het de bediende op de foto hiernaast denken: die arbeider achter mij, met zijn billen onder zijn knieën gevouwen, die is van het Oude India. Ik niet, ik draag een uniform, mijn haar zit perfect in model, op mijn polshorloge kan ik zien wanneer mijn pauze erop zit. Ik hurk niet, dan wordt mijn broek vies. Ik zit op een stoel, ik zit nonchalant onderuitgezakt, ik ben van het Nieuwe India.

De Duitse fotograaf Stephan Elleringmann reisde de afgelopen jaren India rond om vast te leggen hoe het subcontinent zich aan de armoede ontworstelt. Het gaat goed met India – zelfs in deze tijd van crisis. Voor komend jaar wordt een groei voorspeld van zo’n zeven procent. Dat heeft het land met name te danken aan de biotechnologie- en de IT-sectoren, die in India een hoge vlucht hebben genomen. Indiase IT-bedrijven kopen nu in Europa concurrenten op, in plaats van andersom.

Langzaam wordt de voorspoed zichtbaar. Elleringmann trof het...