Vakantieboeken / Wat schrijvers lezen op vakantie

Oek de Jong

T.J. Clark, The sight of death; an experiment in art writing –

John Cowper Powys, Wolf solent –

Anton Valens, Vis +

Harry Mulisch, Bericht aan de rattenkoning +

Hans Righart, De eindeloze jaren zestig +

E. du Perron, Het land van herkomst +

Philip Roth, Portnoy’s Complaint +

‘Voor ik op vakantie ga, maak ik altijd een snelle selectie van de boeken die ik wil lezen. Ik vertrek altijd weer in vliegende vaart. Ik gooi mijn koffer vol, loop op het laatste moment langs stapels boeken en haal er die boeken uit die me het meest trekken. Boeken die tegen zouden kunnen vallen heb ik er meestal al uitgevist, dus echte missers zitten er eigenlijk nooit bij.

Toch zijn er twee boeken waar ik niet meer aan ben toegekomen deze vakantie. De eerste is een kunsthistorisch werk van T.J. Clark getiteld The Sight of Death; an experiment in art writing, waarin hij maandenlang elke dag naar een schilderij van Poussin kijkt en in...