Psychologie

Dolph Kohnstamm: 'Dick Swaab, jij hebt het mis. En dat is bloedlink!'

Jeroen Vullings
Dolph Kohnstamm
Een ik in mij: 'Het is een geluidloze innerlijke dialoog.' Foto: Jeroen Vullings
Ontwikkelingspsycholoog Dolph Kohnstamm bevocht zijn laatste boek ‘De Eigenander’ op zijn tweede herseninfarct. Hierin legitimeert hij het stemmetje in je hoofd: ‘Zie hem als een dierbare vriend die je liefdevol vermaant en waarschuwt, indien nodig.’

De grote ronde houten tafel, die gevuld is met opengeslagen boeken, mapjes met knipsels en andere paperassen, rust tegen het grachtenraam. Pal tegen dat hoge venster, aan de linkerkant, een beetje opgekruld, zit Dolph Kohnstamm (1937). Daar is hij op zijn vaste plaats aan het werk, maar ook kan hij in die positie het gewoel gadeslaan op de Prinsengracht waaraan hij sinds 1959 huist, wanneer hij daar lust toe gevoelt. Ja, hij kijkt wel eens naar buiten, antwoordt hij laconiek, maar die activiteit mag geen naam hebben. Vooreerst leest hij, maakt hij aantekeningen, schrijft hij. Almaar lezen, dat vooral.

Kohnstamm is een vitaal voorbeeld van een pensioengerechtigde die weigert in de hem resterende levensjaren alleen nog een huisdier...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials