Beatrijs eet de groenten op haar bordje niet op voor haar plezier. Elke sperzieboon is een ‘moetje’. Tja, wie genoeg geld heeft, koopt liever een chocoladereep dan een bloemkool.

Laatst zat ik aan te hikken tegen een bord sperziebonen. Nou ja, bord is overdreven, het ging om een portie van ik schat honderd gram. Voor een volwassene is dat te weinig groente-inname, maar ik had ook een maïskolf op, een paar plakken aubergine en wat Turks brood. Een allesbehalve copieuze restjesmaaltijd en toch kreeg ik die sperziebonen niet weg. Ze smaakten me niet, ze stonden me tegen. Zout erover hielp niet, wilskracht aan de dag leggen ook niet, dus gooide ik ze met schuldgevoel en al de vuilnisbak in.

Vervolgens het dessert: een sappige nectarine, waar ik dan wel gretig mijn tanden in zette. Niet dat ik me hoefde te verbeelden dat ik de maaltijd alsnog gezond afsloot. ‘Suiker met een schilletje eromheen,’ hoorde ik een tijdje geleden voedseldeskundige Martijn Katan schamperen over fruit....