klimaatbekommernis brengt mij tot zelfonderzoek. Voor wat of wie ben ik bereid een offer te brengen? Onder offer versta ik een vrijwillige actie die mij persoonlijk benadeelt, maar waar anderen baat bij hebben. Abstracties als ‘God, vaderland, vrijheid’ vallen meteen al af. Blijft over: andere mensen. Een google search in mijn herinneringen levert geen enkele hit op. Ja, ik ben vrijgevig op filantropisch gebied. Hele regimenten Afrikaanse kinderen hebben géén malaria op gelopen dankzij mijn schenkingen. Maar een offer kun je dat niet noemen, want ik heb er geen hap minder om gegeten en ik ben er ook niet goedkoper voor gaan wonen.

Ook voor mijn naasten ben ik bereid tot hulpvaardigheid. Toen de kinderen klein waren, draaide het leven om hun behoeften en zag ik af van allerlei aangename tijdpasseringen (tot diep in de nacht in het café hangen, urenlang boeken lezen). Maar het buigen voor kinderlijke behoeften valt niet onder het hoofdje opoffering, omdat ik mezelf met het...