Terwijl president Erdogan de media onderdrukt en deals sluit met Europa, pakt hij de Koerden onverminderd hard aan. Journalist Fréderike Geerdink werd vorig jaar Turkije uitgezet. Hoe vergaat het haar achtergebleven Koerdische vrienden en kennissen?

Een politieman met bivakmuts en mitrailleur installeerde zich op de bijrijdersstoel van het minibusje waar ik in zat, zijn wapen op de inzittenden gericht. Het busje zat vol met mannen en vrouwen van een zogeheten ‘menselijk-schildgroep’, een groep burgers die probeerden de gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK te stoppen. Ik was met ze mee voor een reportage. Het was begin september vorig jaar en al donker. Toen een tweede politieman een zaklamp op mij richtte en me vroeg wie ik was, dacht ik nog dat mijn antwoord ‘Geerdink, buitenlands journalist’ de groep enige bescherming zou geven. Misschien deed het dat ook wel – wie weet was er anders geschoten. Mij hielp mijn status als buitenlands journalist in ieder...