Beschouwing / Michael chabon geeft de joden Alaska

Het was een tijd dat de genres het begaven. Het was natuurlijk ook de tijd dat nieuwe genres geboren werden, maar dat zag ik toen niet zo, omdat ik er met mijn neus bovenop stond.

1983, Johnny Rotten, mascottebeest van de punk en toen nog zanger van de Sex Pistols, schreef het nummer ‘This is not a love song’. Ik herinner me dat lied, en dat is uitzonderlijk, want mijn oor was horend doof voor de nieuwste ontwikkelingen in de pop en zogenoemde new wave. Maar alleen de titel al droeg een filosofische boodschap uit. Liefdesliedjes hadden definitief afgedaan, ballades klonken belachelijk en zelfs de oude protestsongs waren klassiekers geworden die hun alarmerende lading hadden verloren. Je kon zwijmelen bij Bob Dylan. En dus moest je de dingen opnieuw benaderen, en niet bij hun naam noemen maar bij hun anti-naam, in de hoop opnieuw betekenis toe te kennen aan genres en categorieën die in de loop van de tijd uitgesleten waren.

In...