Dirk van Weelden schreef een roman over zijn vriendschap met Martin Bril. ‘Hij zou een geheime schrijver zijn, die zich voordeed als journalist.’

Schrijver Dirk van Weelden liep op het afgelopen Boekenbal talkshowpresentator Matthijs van Nieuw­kerk tegen het lijf. ‘Ik dacht, ik moet toch iets aan publiciteit doen, dus ik zei tegen hem: weet je dat binnenkort mijn boek over Bril uitkomt?’

Net als Dirk van Weelden was Van Nieuwkerk bevriend met Martin Bril, die vier jaar geleden overleed. Hij gaf hem als hoofdredacteur van Het Parool ooit zijn eerste vaste column en hij ontving hem als tafelheer bij De Wereld Draait Door. Van Nieuwkerk veinsde verbazing, zegt Van Weelden. ‘Hij wist het best, natuurlijk. Aan de ene kant was hij vreselijk nieuwsgierig. Aan de andere kant was hij hoogstpersoonlijk het hoofdkwartier van de Martin Bril die níét de hoofdrol speelt in mijn boek.’

Van Nieuwkerk en Van Weelden vertegenwoordigen twee uitersten: massamedia tegenover kunst en...