De onderduik, zijn ouders, zijn angsten, zijn gezin, zijn driftbuien: Bibeb ging in 1975 de diepte in met Dick Bruna. Donderdag 16 februari 2017 overleed hij. ‘Mijn tekeningen komen als direct en spontaan over maar ik geloof dat ik zelf een erg geremd en gefrustreerd geval ben.’

‘Van de zomer ging ik met Pieter Brattinga naar een vergadering. Nogal formeel, dus in donker pak. ’t Was heet, we hadden allebei de pest in. Na afloop zei Pieter, ga mee, nog even naar Sandberg. Ik was er nog nooit geweest. Moet ik m’n jasje aanhouden, zei ik. Ja, zei Pieter, hou ’t maar aan. Sandberg was in zwembroek.

Jochies, zegt hij, wat zien jullie er warm uit. Ik voelde me bezopen. Hij was heerlijk aan het werk, de vloer vol papieren. Kwam enthousiast met grote enveloppen aandragen. Een gebruind, gespierd mannetje. Daar kan ik jaloers op zijn. Ik bedoel, op dat helemaal je eigen gang gaan. Ik heb daar te weinig lef voor.

Ik zou denken, in zwembroek… zouden m’n gasten dat niet gek vinden....