De onderduik, zijn ouders, zijn angsten, zijn gezin, zijn driftbuien: Bibeb ging in 1975 de diepte in met Dick Bruna. Donderdag 16 februari 2017 overleed hij. ‘Mijn tekeningen komen als direct en spontaan over maar ik geloof dat ik zelf een erg geremd en gefrustreerd geval ben.’

‘Van de zomer ging ik met Pieter Brattinga naar een vergadering. Nogal formeel, dus in donker pak. ’t Was heet, we hadden allebei de pest in. Na afloop zei Pieter, ga mee, nog even naar Sandberg. Ik was er nog nooit geweest. Moet ik m’n jasje aanhouden, zei ik. Ja, zei Pieter, hou ’t maar aan. Sandberg was in zwembroek.

Jochies, zegt hij, wat zien jullie er warm uit. Ik voelde me bezopen. Hij was...

Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Verder lezen? Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Verder lezen? Sluit je nu aan.
Vrij Nederland publiceert elke dag één artikel dat er echt toe doet.
Vrij Nederland publiceert elke dag één artikel dat er echt toe doet.
Lees minder. Blijf vrij van geest.
Eén verhaal per dag dat je verrijkt en tot verder nadenken stemt
Van longread tot video, van podcast tot column
Over macht, cultuur en toekomst
Naar je toegestuurd via e-mail of WhatsApp