Rwandese genocideverdachten

‘Deze man had nooit veroordeeld mogen worden’

Anneke Verbraeken
Voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven in Rwanda. Nederland werkt intensief met Rwanda samen op het gebied van justitie. De opsporing en vervolging van oorlogsmisdadigers is daar een onderdeel van.

Nederland heeft de afgelopen jaren het autoritaire regime in Rwanda blindelings gevolgd als het gaat om de veroordeling van genocideverdachten. Hier is sprake geweest van zeer onzorgvuldig handelen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. 

‘Deze man had nooit veroordeeld mogen worden op basis van dit bewijsmateriaal’, zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen. Eind juli publiceerde hij Een Rwandees kaartenhuis, een wirwar van wankelende verklaringen, weerslag van het onderzoek dat hij samen met zijn studenten deed naar de schuld of onschuld van Joseph Mpambara. De Rwandees kreeg in 2011 levenslang. Het Haagse gerechtshof achtte bewezen dat hij tijdens de genocide in 1994 oorlogsmisdaden had begaan.

Het onderzoek maakte deel uit van het Project Gerede Twijfel, waarin studenten aan de slag gaan met vermeende gerechtelijke dwalingen. Het eerste en bekendste onderzoek was dat naar de Schiedammer parkmoord, in 2000 werd een tienjarig meisje in het Beatrixpark vermoord. Gerede...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials