Den Haag en de Tabakslobby

Ivo van Woerden& Stella Braam
In deel vier in de serie over de Tabakslobby de invloed van Den Haag. Over hoe de lobby ‘helpt’ bij het opstellen van anti-rookwetten.

Als de heer Van Gerven van tevoren had geweten dat ik op jonge leeftijd mijn broer, die zijn hele leven heeft gerookt, aan kanker heb verloren, dan zou hij deze woorden nooit hebben gebezigd. Het grieft mij tot diep in mijn ziel dat hij deze woorden bezigt.’ VVD-Kamerlid Arno Rutte reageert furieus op de beschuldiging van zijn SP-collega Henk van Gerven, die hem zojuist een ‘tabakslobbyist’ heeft genoemd.

Het is 28 februari 2013 en de vaste Kamer commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport overlegt met staatssecretaris Martin van Rijn. Het gaat over nieuwe voorstellen uit Brussel om de Tabaksproductenrichtlijn uit 2002 te herzien en zo strengere regels in te voeren voor tabaksproducten.

Rutte heeft zojuist gepleit tegen de invoering van afschrikwekkende plaatjes op sigarettenverpakkingen en tegen het verbieden van toevoegingen aan...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials