Boekenweekgeschenk / Lanoyes Boekenweekgeschenk

Helemaal weggestopt staat het er, in een ‘noot van de auteur’ op de voorlaatste, reeds ongenummerde pagina van het Boekenweekgeschenk 2012. Tom Lanoye meldt daar: ‘Heldere hemel is gebaseerd op een ware gebeurtenis – het neerstorten van een onbemande MIG op een huis in Kooigem bij Kortrijk, op 4 juli 1989. Verder berusten alle personages en situaties op mijn fantasie. Ik eer bij dezen wel de nagedachtenis van de negentienjarige Wim Delaere, die bij het werkelijk gebeurde ongeval om het leven kwam. En ik condoleer zijn nabestaanden. Sommige pijnen slijten niet, al gaan er jaren overheen.’ Waargebeurde vertelstof voor fictie dus. Het zal aan mijn geheugen liggen, maar dit drama dat destijds vast en zeker de kranten haalde, had ik niet paraat tijdens lezing van Lanoyes novelle.

In het eerste deel van Heldere hemel (96 pagina’s), dat uit een ‘Proloogje’ en maar liefst zeven delen bestaat, maken we kennis met de gedecoreerde Russische...