Staat in het Lockheed-rapport niet hetzelfde in als wat ik in februari 2002 in VN over de B-52 schreef?

Een van mijn jeugdzonden was, op papier van Vrij Nederland geschreven in februari 2002, om de Joint Strike Fighter een beetje belachelijk te maken en Frank de Grave, toen minister van Defensie, een alternatief aan de hand te doen. ‘Koop liever drie tweedehands B-52-bommenwerpers van de Verenigde Staten. Stop ze vol met geleide bommen. Nog een handvol onbemande Predators erbij en voor pakweg een kwart van de kosten van de JSF heeft Nederland een veertig jaar oude maar veel effectievere luchtmacht dan nu. De Amerikanen garanderen dat de B-52 tot 2050 meegaat; net zo lang als de beoogde JSF.’

Ik schaam me er eigenlijk een beetje voor om nog eens te herhalen dat het niet helemaal serieus was bedoeld. Ik weet heus wel dat je met drie Big Buffs niet tegelijkertijd én het Nederlandse luchtruim kunt bewaken, én kunt patrouilleren in het Baltische, én Nederlandse soldaten in...