02-08-2008
door Carolina lo Galbo

Leon de Winter is schrijver, filmmaker en opiniemaker. Onlangs verscheen zijn boek ‘Het recht op terugkeer’.

1. Schep helderheid

‘Als ik naar Radio 1 luister, begin ik vanzelf te tieren. Dat “ze” het niet begrijpen, dat er te veel context wordt weggelaten. Ik kan me over alles opwinden, van gossip tot politiek, en ik tik er vaak meteen een stuk over. Ik voel de drang om duidelijkheid te scheppen, schrijf niet om uit te dagen, maar om te verhelderen. Polemiek is nooit mijn doel. Mijn kinderen leg ik uit waarom Bush níét de slechtste president ooit is. Je zal maar zo’n vader hebben. Later krijg ik dat geheid terug, dan zullen ze het indoctrinatie noemen, en Bush de grootste ramp die de Verenigde Staten trof. Zo zijn alle ouders bezig met een hersenspoeling. Kinderen worden geboren als kleine, wilde zoogdiertjes, die moet je opvoeden en leren redeneren. Ik kijk nu al uit naar onze discussies.’

2. Maak ruzie met je vader

‘Mijn vader was altijd...