De veiling van een Japanse lakkist

Mischa Cohen (archief)
Foto: Carola van Wijk/Rijksmuseum, Amsterdam
Het Rijksmuseum presenteerde deze maand een belangrijke aanwinst. Hoe de grote lakkist die de VOC uit Japan haalde na 355 jaar terugkeerde in Amsterdam.

In de grote zaal van Château de Cheverny hing zondagochtend 9 juni een opgewonden sfeer. Het kasteel bij de Loire, dat model stond voor kapitein Haddocks kasteel Molensloot in Kuifje, was het decor van een uitzonderlijke veiling.

Een rijtje medewerkers van veilinghuis Rouillac zat klaar, telefoons tegen hun oor, in verbinding met twaalf bieders in het buitenland. Zo had Taco Dibbits, directeur collecties van het Rijksmuseum, Juliette aan de lijn. Hij wachtte op de aankondiging van lot 80, aangekondigd als ‘de grote kist van kardinaal Mazarin’. Dibbits was vastbesloten dat bijzondere stuk voor het net heropende Rijksmuseum in de wacht te slepen. Maar hij was niet de enige: van Qatar tot New York, van New Haven tot Japan en van Münster tot Londen wilden directeuren lot 80 voor hun museum laten afhameren. De veilingmeesters,...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie