De spijt van Sahin

Elma Drayer
De spijt van Sahin is de nachtmerrie van iedere journalist. Waarom kreeg de man amper steun?

Hartverscheurend, ik heb er geen ander woord voor. Op zondagmiddag 24 februari zond de NTR een aflevering uit van de reeks Onbevoegd gezag.

Je zag hoe vrijwilliger Meh­met Sahin, woonachtig in de Arn­hemse achterstandswijk ’t Broek, het antisemitisme onder Turkse pubers tracht te bestrijden. Hij doet dat aan de hand van fragmenten uit het dagboek van An­ne Frank. De goedbedoelde poging heeft wat je noemt een averechts effect. Zo zegt een van de jongens: ‘Ik haat Joden, klaar. Die gedachte kun je niet bij me weghalen.’ En dat hij het betreurt dat Hitler zijn karwei destijds niet heeft kunnen afmaken.

Aanvankelijk bleef het oorverdovend stil, ook toen GeenStijl de conversatie online zette. Niet veel later barstte het meningencircus alsnog los langs de vertrouwde lijnen. Volgens het ene kamp betrof het hier slechts opgeschoten jongens die je vooral niet serieus hoefde te nemen,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials