WieleestWat(niet)

wie Theu Boermans

wat Ein liebender Mann van Martin Walser

nu op pagina 22

Regisseur Theu Boermans leest nooit om het lezen. ‘Ik ben altijd op zoek naar materiaal, bij alles wat ik lees vraag ik me af of ik er iets mee kan, voor theater of film.’ Zo is Boermans bezig met de filmbewerking van Rosenbooms Publieke Werken en Slaap! van Annelies Verbeke. Een roman moet een sterke dramaturgische constructie hebben om vertaald te kunnen worden naar toneel of film, legt Boermans uit.

Op dit moment herleest hij Hamlet. ‘Ook voor mijn werk. Om te kijken welke nieuwe aspecten er boven komen drijven. Ik lees het liefst de originele, Engelse versie zodat ik goed kan zien wat er in de vertaling verloren is gegaan.’

Er is toch ook een boek dat hij voor zijn plezier leest: Ein liebender Mann van Martin Walser. Er wordt in beschreven hoe Goethe, dan 73, in het kuuroord Marienbad verliefd wordt op Ulrike von Levetzov van 19. ‘Daar joeg hij iedereen natuurlijk de bomen mee in.’...