Vrijheid van meningsuiting en uitbanning van discriminatie waren de idealen van mei 1945. Drieënzestig jaar later lijken ze nauwelijks met elkaar te verzoenen.

Was het wel een goed idee om op 4 mei mijn zolder op te ruimen? Nou ja, het kon niet anders: mijn dochter wil die verdieping gaan betrekken dus moesten mijn archiefdozen en krantenknipsels (zie voor een foto VN van 23 februari) weg. En het kwam goed uit dat ik op die manier de papieren nalatenschap van mijn schoonvader Herman Bleich opnieuw ontdekte.

Bleich, die dertien jaar geleden overleed, was een groot deel van zijn leven vluchteling geweest: van zijn geboortedorp in Polen naar Berlijn, van de hoofdstad van het Derde Rijk naar Tsjechoslowakije, na de intocht van de Duitse troepen in Praag door naar Nederland, België, Frankrijk en het veilige Zwitserland. Na de bevrijding vestigde hij zich in Den Haag, waar hij het tot prominent journalist bracht. Die combinatie van omstandigheden verklaart misschien waarom hij een...