18-03-2008

Als we naar een andere stad gaan stappen we in een vliegtuig, trein of auto. Op de plek van bestemming aangekomen komen we even tot rust, voordat we tegen onszelf zeggen dat we er nu echt zijn. Tenminste zo gaat het met de meeste reizen die we maken, we vertrekken en arriveren.

Maar ik ben ervan overtuigd dat steden ook naar ons toe komen, zich aankondigen in geruchten. Verhalen en herinneringen die opkomen. Zo is er onlangs weer een stad in mijn gezichtsveld geschoven, een stad die ik probeerde te vergeten, alsof het een liefdesrelatie betrof die ondanks alle inspanning en goede wil niet geslaagd was en ik daarom probeerde te vergeten.

Sinds ik weet dat ik weer terug ga naar die ‘mislukte’ stad, merk ik dat niet alleen wij naar steden gaan, maar een stad zelf ook bewegelijk is. Vannacht werd ik wakker van geluiden beneden op straat die hier niet zijn. Het was de gasflessenverkoper die met zijn steeksleutel op metalen flessen tikt om te laten weten dat hij er is....