De Mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: de man met de geldzak, medialogica en het vermijden van klagen en zeuren.

Sla net de krant open en verbaas mij over Voetnoot; drijven doen vlinders als ze dood zijn. – Jib
U doelt op een Voetnoot waarin ik een beroemde uitspraak van Muhammad Ali aanhaalde: ‘Float like a butterfly, sting like a bee.’ Het werkwoord ‘to float’ heeft verschillende betekenissen. U moet niet alleen aan drijven op water denken, wolken drijven ook. Ik zou hoe dan ook niet willen beweren dat vlinders alleen drijven als ze dood zijn. Sommige vlinders kunnen drijven zonder daarvoor te hoeven sterven. Iets soortgelijks kan over mensen worden beweerd.

Hoe vermijd ik klagen, zeuren, ergernis? – Maarten
Je kunt ergernis verminderen, niet vermijden. Allicht kunt u uw verwachtingen naar beneden bijstellen om ergernis te voorkomen, hoewel aan deze strategie ook nadelen kleven. Verder hoeft niet elke ergernis tot geklaag te leiden. Val er andere mensen niet mee lastig. Ga voor de spiegel staan en klaag tegen jezelf. En neem ook verantwoordelijkheid voor de tegenslagen die u parten hebben gespeeld. Het ligt niet uitsluitend aan de anderen.

Als vermogend man is het moeilijk mensen te spreken zonder dat de indruk ontstaat dat ze íets van me willen, ik slaag er nog steeds niet goed in om in een eerste gesprekje te herkennen wie uit berekening contact legt. Heeft u tips? – De man met de geldzak
Om te beginnen hoeft u niet iedereen over uw vermogen te vertellen. Houd het geheim. Koop bij Zeeman een trainingspak en ga daarmee eens naar een feestje. Als mensen u om geld gaan vragen, is het misschien zaak het contact te verbreken, maar het ligt eraan om hoeveel geld ze vragen; alles tussen de honderd en de miljoen euro is verdacht. Vragen ze u om minder dan honderd euro, dan kunt u het gerust geven; vragen ze u om meer dan een miljoen, dan doen ze u waarschijnlijk een aanbod om te investeren dat best interessant kan zijn. Wees niet bang misbruikt te worden, en als u dan toch misbruikt wordt, laat u dan misbruiken door charmante en intelligente mannen en vrouwen die bereid zijn u urenlang te masseren.

Wat kan ik als blanke witte man tegen racisme doen? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ik bij voorbaat fout zit. – Een doorsnee witte man
Blank en wit is dubbelop. Correct schijnt wit te zijn, maar blank mag ook. Van mij. U hoeft niets te doen tegen racisme en zoals u anderen geen identiteit moet opdringen, zo hoeft u zichzelf ook geen identiteit te laten opdringen. Probeer de ander als uniek individu te zien en niet als vertegenwoordiger van een groep. Verlies uw gevoel voor humor niet. Het humorloze activisme is een deprimerende aangelegenheid.

Klopt het dat de medialogica de extreme stemmen te veel nadruk geeft en de samenleving zo steeds extremer maakt? – Sara, Zutphen
Tot op zekere hoogte zit daar wel iets in. Extreme uitlatingen worden vaak beloond met aandacht, zeker als politici en opiniemakers ze doen. Sommige mensen zijn gevoelig voor dergelijke meningen, hoewel het nauwelijks meningen zijn, het zijn vooral kreten die een vijandbeeld creëren en de vijand tegelijkertijd bestrijden. Denk aan: ‘Dood aan de fietsers.’ Of: ‘Fietsers hebben een minderwaardige cultuur.’ Of: ‘Fietsers zijn ondankbare parasieten.’ Of: ‘Ik heb niets tegen fietsers, maar alle verkeersongelukken worden door fietsers veroorzaakt.’ Allicht zal de samenleving over tien jaar weer wat rustiger zijn. Vergeet ook niet dat het allemaal nog erger kan, Nederland is redelijk vredig.

Mijn man is zo bang voor dementeren dat hij obsessief geheugenspelletjes en kruiswoordpuzzels doet. Hoe stel ik hem gerust? – H.W.C.
Overstelp hem met liefde. Ga samen met hem een nieuwe taal leren, bijvoorbeeld Russisch. Bezweer hem dat u ook veel van hem zult houden als hij dementerend is.

Hoe leer ik meer van het nu te genieten en zorg ik dat ik niet alleen bezig ben met later? – Quinten
Door uw angst te overwinnen. Hebt u kinderen? Zo ja, hoeveel?

Prangende vragen? Stel ze aan de mensendokter! Demensendokter@vn.nl, hij ontvangt graag mail.