Arnon Grunberg lost lezersproblemen op.

Binnenkort stop ik met werken. Mijn partner is chronisch ziek. Hoe word ik gelukkig oud, zonder de behoeften van mijn ziel te verwaarlozen? Wat beveelt u mij aan te lezen en te doen? – Harry Groothuis

Ik geloof dat blijvende nieuwsgierigheid een belangrijke bouwsteen is voor duurzaam geluk. Maar elke ‘ziel’ heeft andere behoeften. Misschien moet u proberen klassiekers te lezen. Begin met Dostojevski of Cervantes, in uw geval zou ik met Dostojevski beginnen.
Wandel veel. Word een keer per jaar verliefd. U hoeft die verliefdheid niet te consumeren, maar u dient nu en dan een liefdesbrief te schrijven. Uw partner hoeft daarvan niets te weten, maar als hij/zij ruimdenkend is, mag u het best vertellen. Schrijf gerust ook aan uw partner.
Mantelzorg is een kwestie van opofferingsgezindheid. Probeer uw ziel te vertellen dat uw ziel opofferingsgezindheid nodig heeft. Ook de behoeften van de ziel laten zich kneden.

Na uw antwoord op mijn...