Arnon Grunberg lost lezersproblemen op.

Mijn fysiotherapeut, die zelf Guido heet, noemt mij Sjef. Eerst dacht ik het niet goed te verstaan, daarna dacht ik dat het een grap was (‘Chief’, uit eerbied en onderdanigheid, ook de spot drijvend), maar nu, na drie bezoeken, lijkt het erop dat hij echt denkt dat ik Sjef heet. Net zoals de Vlaamse reus van de kinderboerderij hier in de buurt voor volwassenen. Nu is het eigenlijk te laat om nog te corrigeren. Ik voel en gedraag me ook al als een Sjef. En misschien haalt hij klanten door elkaar en stuurt hij de rekeningen naar de klant die echt Sjef heet. Dat komt goed uit want de fysiotherapiebehandelingen heb ik niet meeverzekerd. Wat moet ik doen? – Pieter Troost, Amsterdam

Sommige taxichauffeurs in New York spreken mij aan met de inderdaad ongetwijfeld licht ironisch bedoelde benaming ‘chief’. Oftewel: iemand met een hogere rang. Ik vermoed dat uw fysiotherapeut heel goed weet dat u Pieter heet en niets anders beoogt dan aan...