Arnon Grunberg lost wekelijks lezersproblemen op.

Op het strand in Frankrijk zag ik deze zomer bijna geen vrouw meer zonder bovenstukje. Zou deze trend doorzetten en verhevigen tot ook hier de vrouwen in boerka lopen? – Marga uit Goes

Ik was ook op een strand in Frankrijk, maar daar liep iedereen naakt, dat was dan ook een naaktstrand. Het bedekken van borsten op het strand lijkt mij absoluut geen indicatie dat wij de kant van de boerka uitgaan. Men is vermoedelijk wat onzeker over het eigen lichaam en wil dat lichaam niet aan de keurende blikken van vreemden bootstellen. Mijn ex-vriendin moest niet aan topless denken, de moeder van mijn petekind begint spontaan te kotsen als ik het woord ‘naaktstrand’ in mijn mond neem en ook mijn petekind loopt liever niet naakt in het openbaar. Als u graag zonder bovenstukje rondloopt, moet u dat gewoon doen. U kunt ook zonder bovenstukje in een stadspark gaan liggen.

Hoe vind ik een evenwicht bij het opvoeden tussen doodknuffelen en...