Arnon Grunberg lost lezersproblemen op.

Wat draagt ú bij aan een beter milieu? – Marloes H., Emmen

Weinig. Ik vlieg veel, maar soms maak ik gebruik van de mogelijkheid om mijn CO2-voetstap te neutraliseren. Vooral Austrian Airlines biedt deze mogelijkheid prominent aan. Ik heb geen auto. Als ik in het bos ga wandelen, gooi ik nooit iets op de grond. Het is niet genoeg. Ik weet het.

Waarom staat zwart uiteindelijk altijd goed? – Claudia en rest van het gezin, Landsmeer

Zelf draag ik weinig zwart. Ik heb me wel eens laten vertellen dat zwart ervoor zorgt dat je minder dik lijkt. Ook heb ik me laten vertellen dat zwart altijd gekleed staat. Ik vind slanke, mooie, rijzige mannen in zwarte T-shirts of een zwart pak erg sexy. Ik draag liever blauw. Een volledig zwarte bril zou ik ook niet snel opzetten. Een dame van de brillenwinkel in New York heeft mij verteld dat mijn huid en mijn haar geen zwart verdragen.
Vrouwen zie ik bij voorkeur in bloemetjesjurken. Zwart bij vrouwen...