Arnon Grunberg lost lezersproblemen op.

Heeft u lessen getrokken uit een recente film, tv-drama of boek? Zo ja, welke lessen? – Marjolein

Ik heb ooit geschreven dat de roman Stoner mijn leven zou veranderen of beter gezegd dat het lezen van die roman het leven van de lezer zou veranderen. Toen iemand me vroeg, ik meen in deze rubriek, mijn antwoord te specificeren, zei ik dat het lezen van die roman het verlangen in mij had opgewekt om leraar te worden. Een vreemde conclusie allicht, want met de docent in die roman loopt het niet goed af, maar een goede afloop is ook niet alles.
Misschien is het woord ‘lessen’ het verkeerde woord. Ik kan niet zeggen dat ik na het zien van film a of het lezen van boek b conclusie y heb getrokken of levensles x heb geleerd. Ik zag een paar dagen geleden de Russische film Leviathan. Het zou een leugen zijn om te beweren dat ik daar een les uit heb getrokken, hoe goed ik de film ook vond. Wij weten hoe een burger vermalen wordt door al dan niet...