De man die Obama aankan

Freke Vuijst

Buitenland

Dit is wat Newt Gingrich de kiezers belooft als hij de voorverkiezingen wint: hij zal president Obama de handschoen toewerpen, hem uitdagen met Lincoln-Douglasstijl debatten. Voor wie z’n Amerikaanse geschiedenis niet paraat heeft: toen Abraham Lincoln en Stephen Douglas in 1858 om een Senaatszetel streden, voerden ze zeven debatten – elk drie uur lang – die geschiedenis maakten als retorische hoogstandjes.

Is Gingrichs uitdaging een gotspe? Welnee, zeggen zijn kiezers, die smullen bij de gedachte alleen al. Daarom stemmen ze juist op Gingrich, hij is de enige Republikein-se kandidaat die Obama in een debat een kopje kleiner kan maken. Zijn politieke programma doet er niet toe – het wijkt nauwelijks af van dat van Romney of Santorum – het draait enkel en alleen om de wedstrijd, het debat als contactsport. De conservatieve columnist Cal Thomas ziet het al voor zich. ‘Een Gingrich-Obama-debat is de politieke equivalent van de “The Thrilla in Manila”, de legendarische...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials