Obama’s Beatles-flip

‘De Beatles-flip, daar doet het me aan denken, in 1963 toen opeens iedereen overstag ging en Beatlesfan werd.’ De immense?locker room van mijn YMCA sportschool, 14de straat, twee blokken vanwaar ik woon, de ochtend na de Iowa caucuses (altijd meervoud). Ik schat hem in de zestig. En terwijl hij spiernaakt rondloopt, legt hij mij Obamania uit: Amerika kan eindelijk weer eens trots zijn op zichzelf: het blanke, boerse Iowa heeft de ‘black kid uit Chicago’ goedgekeurd. Nu de rest van Amerika nog.

Afgelopen vrijdag was een van die zeldzame momenten dat ?iedereen in New York over hetzelfde praat: mijn Libanese koffieman in zijn karretje, hoek 16de straat en Fifth Ave zegt: ‘Obama: goed voor wereld’, bij de free weights in de sportschool hoor ik Obama en diens sleutelwoord change en in de stretch room strekken twee keurige dames zich eens lekker uit en giechelen over Barack, als fantaserend over een gewenste interracial affair. Opvallend hoe door haar...