Vrij Nederland februari 2018

De jongeren die Nederland niet wil

Katja van Nimwegen
Hannah. Illustraties: Rosa Hofgärtner.
Katja van Nimwegen keek rond in de wereld van jongeren zonder papieren. Als lerares Nederlands, vrijwilliger of gewoon als vriend leerde ze er zes kennen. Ze lieten haar toe in hun dagelijks leven, dat zichtbaarder is dan je zou denken.

De ironie drong pas laat tot me door. Om het ijs te breken, had ik een stapel spelletjes neergezet op de eettafel van Villa Vrede, de Utrechtse dagopvang voor ongedocumenteerden (niet illegalen, want ‘geen mens is illegaal’). Twee twintigers en een zevenjarig jongetje kozen voor Spongebob Barricade: een soort mens-erger-je-niet met hindernissen. Als Spongebob, Octo, Sandy of Patrick moesten we de ananas op het spelbord bereiken. Om elkaar dwars te zitten, konden we kwalletjes verplaatsen waarmee de weg werd geblokkeerd. Het werkte, er ontstond fanatisme in de chaotische woonkamer, waar afgewezen asielzoekers in en uit liepen. En zo kwam het dat, juist in deze oase van gastvrijheid, kreten klonken als ‘Block, you can’t pass!’, ‘Haha,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials