De inkapselingsstrategie van het CDA

Max van Weezel
Illustratie: Bas van der Schot
De balans van de ‘inkapselingsstrategie’ van het CDA: jammerlijk mislukt

Begin augustus 2010 nam Hans Hillen me in vertrouwen. De latere minister van Defensie stond toen nog bekend als spindoctor en trait-d’union tussen de CDA-top en de Haagse journalisten. Bovendien was hij een vertrouweling van Maxime Verhagen, toen net van vakantie op Bonaire teruggekeerd om met Mark Rutte en Geert Wilders over een nieuw kabinet te gaan onderhandelen. Na een optreden van Hillen bij TROS Kamerbreed dronken we in Hilversum koffie. Bij die gelegenheid wijdde hij me in de ‘inkapselingsstrategie’ in.

Anderhalf miljoen gefrustreerde Nederlanders hadden op Wilders gestemd en het CDA kon die kiezers niet in de kou laten staan. In de woelige jaren zestig waren KVP-kopstukken als Piet de Jong en Gerhard Veringa erin geslaagd de linkse studentenopstand in goede banen te leiden. Luister naar de hemelbestormers, doe ze concessies, geef ze desnoods baantjes, was het devies. ‘Verend...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials