‘En hoe was 2007?’

‘Nou. Eh. Gewoon, denk ik. In maart geskied en in augustus twee weken Italië. Doen we altijd.’

‘Ik bedoel economisch: hoe was 2007 economisch?’

‘Economisch? Nou, ik heb gewerkt. En Ans ook. Ans een paar uurtjes meer, want de kleine is na de zomer naar school gegaan en het leven wordt er niet goedkoper op.’

‘Sorry dat ik je onderbreek, maar kan je het plaatje ook groter tekenen alsjeblieft?’

‘Groter?’

‘Ja. In 2007, om een voorbeeld te noemen, ging de olieprijs naar honderd dollar per vat.’

‘Tanken was wel duur ja.’

‘Maar niet zo duur als de dollar niet was gevallen. Omdat olie doorgaans in dollars wordt betaald, en de euro in waarde steeg ten opzichte van de dollar, werd de stijging van de olieprijs in euro’s getemperd. Dit heeft, althans bij mij, in 2007 twee prangende vragen opgeroepen. Ten eerste: is 2007 het jaar waarin de mondiale energietransitie echt begonnen is? Ten tweede: is 2007 het begin van het einde van de...