Toen ik vijftien jaar was, vertelde ik mijn moeder dat ik een sapkuur wilde doen. Toen hip, nu een van de meest standaard detox-kuren die je kunt doen. Mijn moeder dacht dat het geen kwaad kon, en duur kon het niet zijn als ik een week lang alleen maar sap zou drinken.

Dat bleek een misvatting. Ik trok naar de reformwinkel bij ons om de hoek in Amsterdam (in die tijd nog geen trendy natuurwinkel, maar een muffig ruikend pandje) en sloeg liters zuurkoolsap, bietensap en wortelsap in. Met deze uitgave overschreed ik het etensbudget van een maand voor de hele familie. Mijn moeder was ontzet. De flessen konden echter niet meer terug en ik begon aan mijn kuur. Na twee dagen zag mijn moeder bezorgd hoe ik kotsend boven de wc hing na het innemen van een paar lepels ahornsiroop. ‘Maak je geen zorgen mam, dit is ontslakken! Al het vergif gaat mijn lichaam uit,’ probeerde ik haar gerust te stellen. Mijn moeder vond het echter geen plausibel verhaal. Ik moest onmiddellijk met de kuur stoppen...